dijous, 5 de març del 2020

Què és la DUN?


CADA DIA S’APRÈN UNA COSA NOVA, no és així?
D’una manera molt planera us explicarem què és el que vem fer l’altre dia, i el que molts pagesos fan en aquestes dates.

Fa pocs dies vem anar a fer la DUN. És el millor dia de l’any!!! I saps per què? Doncs perquè és l’únic dia de l’any que fem un suís, sí o sí. I què és això de la DUN? Sembla una mica rotllo, però ja veuràs, t’enganxaré...  • La DUN és la Declaració Única Agrària de terres. Perquè tothom ho entengui, és com la declaració de la renta però de les terres (les terres que cuida o cultiva un pagès). A més, s’ha de fer anualment perquè no en perdem el costum ;-P
  • Per qui és obligatori? Per les persones titulars de terres (d’una explotació agrària i/o ramadera). tant si demana ajuts com si no.La part positiva és que d’aquesta manera pots demanar subvencions (s’hauria de veure si aquest sistema és el millor per ajudar la pagesia… però això és un altre tema) i així augmentar els ingressos que tens durant l’any.

Perquè… no tothom sap que moltes vegades es ven per sota del preu de cost d’un aliment. I resulta que ho compres 2, 3 o 10 vegades més car als súpers o altres llocs de venda.  • És interessant per què la DUN també dóna altres opcions. En el cas que et vulguis fer pagès, o també si vols millorar la teva explotació (posant reg, comprant maquinària, etc.) pots demanar una part de la inversió que vols fer a fons perdut (!!!).

Hi ha molts ajuts als que es pot optar. És com tot, un projecte te l’has d’estudiar i has de valorar les opcions que tens. Pots demanar-ho? Festa major! Com més facilitats millor. Ja és prou dur treballar al camp, que si t’ajuden en algo, millor!

 

#vilabanus #olivilabanus #olibanuts
#aove #aceiteolivavirgenextra #oove #oliolivavergeextra #arbequina
#amorperlaterra
#dun2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada